Bruno Čebulj
Krvavška cesta 10
SI-4207 Cerklje
SLOVENIJA
Tel.:+386(0)42522415
Mobi:+386(0)51366592

info@bruno-cebulj.com

 

Hrana mora biti čista in sveža!

Skobčevke so ptice vročih, suhih prostranstev Avstralije. Hranijo se s semenjem trav, ki jih najdejo na svojih selitvenih poteh. V sušnih obdobjih se njihovo število zdesetka. Ko pa se prične deževno obdobje in ozelenijo širna polja, se skobčevke in tudi druge ptice Avstralije zaradi obilice hrane in vode, pričnejo intenzivno razmnoževati, saj morajo izkoristiti vsako priložnost, da nadaljujejo obstoj svoje vrste.

Pravilna in uravnotežena hrana je zelo pomemben dejavnik pri vzgoji in prehrani vseh ptic. Kvaliteta hrane zelo veliko vpliva na zdravje ptic, saj je čista in kvalitetna hrana, četudi malo dražja veliko boljša na dolgi rok, kot pa najcenejša, včasih stara in zaprašena in kdaj celo plesniva hrana.

Pticam, ki jih imamo v stanovanjih ni potrebno dajati močne kalorične hrane, saj se zaradi omejenega gibanja zelo hitro lahko zredijo. Takšnim pticam je potrebno dajati več sveže zelenjave in sadja ter različne vrste semenske hrane. Nekatere ptice niso navajene jesti sadja in zelenjave. Vsaka novost pa vzame nekaj časa, da se je ptice navadijo, zato moramo biti pri takšnih pticah vztrajni in dnevno dajati v kletko majhne količine sadja ali zelenjave. Pri jati ptic je novost oziroma nova hrana hitreje sprejeta, ker ptice posnemajo ena drugo.

Vitamini in minerali so pri vseh živih bitjih pomemben življenjski dejavnik. Živali v naravi si same poiščejo zadostne količine teh življenjsko potrebnih snovi, medtem, ko pa so ptice v ujetništvu obsojene na prehrano, ki jim jo nudi človek in velikokrat takšna hrana ne pokriva vseh potreb ali pa jih vsebuje v prevelikih količinah. Ptice v ujetništvu dobijo s semensko hrano del potrebnih vitaminov in mineralov. Če pa jim nudimo še svežo sadno in zelenjavno hrano odvisno od vrste včasih tudi živo hrano ali insekte dobijo precej več življenjsko potrebnih snovi.

Bar v klasju tako rumen kot rdeč pa sta za skobčevke velika poslastica. Pari, ki imajo veliko mladih tako lažje nahranijo le te, če jim ponudimo namočen bar v klasju. Takšen bar je odlična hrana za mladiče, ki zapustijo gnezdo in se šele privajajo na samostojnost.

Danes obstaja veliko različnih tovarniško pripravljenih semenskih mešanic. Nekateri gojitelji mešajo semenje sami, nekateri dajejo pticam že pripravljene mešanice, drugi pa nudijo pticam vsako vrsto semenja posebej, tako ptice lahko izbirajo katero seme imajo raje.

Mehka hrana vsebuje veliko beljakovin, ogljikovih hidratov, nekaj maščob, ter veliko vitaminov in mineralov. Pticam v stanovanju ni priporočljivo dajati pogosto takšne hrane, ker se preveč zredijo. Dnevno sveža pa se daje pticam, ki hranijo mladiče. S takšno hrano so mladiči bolje in hitreje razviti, starši pa se zaradi vzreje ne izčrpajo preveč.

Pesek oziroma minerale mešanice so pomemben del pri prehrani ptic. S pomočjo peska ptice dobijo potreben del mineralov za normalen razvoj kosti in delovanje organizma.

Japonsko proso

Rdeče proso

Belo proso

Črno seme

Rumeno proso

Senegalsko proso

Svetlo seme